top of page

הדרך הנכונה לשלב AI בתהליך בניית אסטרטגיה



לכולנו יש שותף חדש בעבודות שלנו. והוא חכם, ויעיל ומהיר. ואם יודעים להשתמש בו נכון, הוא יכול לתת לנו המון. אבל לא פחות חשוב לדעת/להבין - זה איפה הוא לא יכול לעזור לנו. 

כשמדובר בתהליך המורכב של בניית אסטרטגיה, ההבחנה הזאת מקבלת משנה תוקף ושימוש לא נכון עלול להביא אותנו לכל דבר שהוא בין פתרונות טריביאלים או אפילו טעויות אסטרטגיות משמעותיות. 


למה אני מתכוון?


בוא נתחיל מנקודת המוצא, שכל תהליך בניית אסטרטגיה עובר בשלושה שלבים:


  1. ניתוח: בשלב הזה האסטרטג עושה צילום רנטגן של תמונת המצב. הוא נחשף לכמויות של מידע לא מובנה - לימוד הקטגוריה, המגמות, העסק, ניתוח עוצמות, ניתוח תחרות ולקוחות - ובונה מהם תמונה בהירה. וככל שהחפירה עמוקה יותר והשורשים שבבסיס האסטרטגיה יהיו עמוקים יותר, כך הסיכויים שהפיצוח האסטרטגי יהיה נכון - גדלים.


  1. פיצוח: אחרי הניתוח מגיע תהליך הפיצוח. למרות שהוא מבוסס על הידע והניתוח, בסופו של דבר מדובר על שלב של חשיבה לא לינארית. מין קפיצה קוונטית כזאת, שבה מתוך הרעש של המציאות משורטט נתיב חד וברור. את היכולת לייצר את הקפיצה משיגים מ-10,000 שעות של ניסיון ואימון, חושים חדים, אינטואציה, יצירתיות וכו'


  1. פיתוח: כשהכיוון האסטרטגי ברור לנו אנחנו צריכים לפתח את האסטרטגיה. למשל בבניית אטרטגיית מותג, נדרש לנסח היטב את המיצוב, את האסוציאציות ואת סיפור המותג.


בשורה התחתונה, נכון להיום הייתי אומר שכלי ה-AI מייצרים לנו קיצור דרך בשלב הניתוח; חלשים מאוד בשלבי הפיצוח. לדעתי אין להם (לפחות בינתיים) את היכולת לעשות את הקפיצה הקוונטית הנדרשת; ויכולים לסייע מאוד בשלבי הפיתוח. עם התחלה אנושית טובה והנחיה מדוייקת הם לגמרי יקחו את זה הלאה. 

 

על בסיס מה אני אומר את זה?


בשלב הניתוח, כלי ה-AI השונים יכולים לקצר לנו את הדרך. הכלים הכי משמעותיים הם כלי ה-deep research השונים כמו Perplexity וה-deep research של chat GPT ושל Gemini. זה המקום ליצר את התמונה הראשונית (סליחה גוגל, יש לך מחליף). רוצים לקבל נתונים, ניתוחים, תמונת מצב - הם ידעו להגיע למקורות מהר ויתנו לכם סיכום מהיר ומקיף. וככל שתדרשו מהם יותר עומק, ככה הם יתנו לכם. אנחנו בהחלט יכולים להישען עליהם, אבל יחד עם זאת לשים לב לדגשים הבאים:

  • לא כל הנתונים נמצאים ברשת - נתוני לקוח, דאטה פנימית וראיונות עם מנהלים ולקוחות הם בדרך כלל הזהב שמייצר לנו את התשתית העובדתית לפיצוח.

  • ה-AI לא יודע לסנן הטיות. לפעמים הוא שואב מידע מאתרים עם אינטרס שיווקי או מביא תובנות שלא באמת מחוברות למציאות. אתם לא רוצים שה"עובדות" שלכם יגיעו ממישהו שרוצה למכור לכם. אתם גם רוצים לבדוק את ההקשרים שהוא מייצר.

  • ה AI ממציא לפעמים. יש פעמים שהוא עושה את זה בביטחון מוחלט. וזה מסוכן. אם אין מקור מוסמך למידע, חייבים להתעלם ממנו. מה שמוביל אותי לנקודה הבאה  - 

  • כל נתון דורש מקור. לכל אמירה או נתון דרוש מקור או קישור שנכנסת אליו, בדקתם אותו גם כדי לבדוק את האמינות וגם כדי להעמיק את התמונה (ולא להסתפק רק במה שפלטפורמת ה-AI בחרה להכניס לניתוח).


בשלב הפיצוח, אל תבנו על ה-AI. זה שלב שבו AI עדיין לא באמת יודע לשחות. הוא לא קופץ קוונטית, לא מחבר נקודות כמו בן אדם עם ניסיון. 


בשלב הפיתוח, ה-AI הוא כלי עבודה מצוין. זה הזמן לעשות שימוש ביכולות הכתיבה של כלי ה-AI במיוחד בפלטפורמות כמו Chat GPT ו-Claude. הכי נכון להתחיל את הכתיבה בעצמך, ואז לתת לכלי ה-AI הרבה הנחיות לגבי איך אני רוצה שהדברים יהיו כתובים ומה הכיוון. לבקש ממנו אפשרויות (הוא לא מתעייף). לעשות איתו בריינסטורם. ואחרי פינג פונג מקבלים תוצאות מצויינות. זה מרגיש שהחיכוך פה בין הבנאדם למכונה מוציא תוצרים נפלאים. גם בצד הויזואלי (לסיפור מותג טוב יש צד ויזואלי לא פחות מטקסטואלי).


אז אם לסכם, שימוש נכון בכלי AI בתהליך בניית אסטרטגיה הוא לא פחות ממדהים. הוא שותף, חכם, עמוק ומהיר. אבל, וזה אבל גדול, פיצוח אסטרטגי, לב העניין בבניית אסטרטגיה זה עדיין תפקיד לאנשים עם הבנה, אינטואיציה, הקשבה, ויכולת לראות נתיב ברור בתוך הרעש.


 
 
 

Comments


bottom of page